Artrose (slijtage)
Bij artrose gaat er meer gewrichtskraakbeen verloren dan wordt aangemaakt. De kwaliteit van het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het zelfs helemaal. Ook vermindert de hoeveelheid vloeistof die in het gewricht zit. Die vloeistof zorgt ervoor dat het gewricht soepel draait en vangt schokken op.
Door slijtage van gewrichtskraakbeen en een tekort aan vloeistof in het gewricht kunnen pijnklachten ontstaan. Artrose treedt vooral op in de handen, knieën, schouders, nek en heupen. Boven de zestig jaar krijgt bijna iedereen te maken met artrose, maar lang niet iedereen heeft pijnklachten. Soms begint artrose al op jongere leeftijd.
Veel voorkomende klachten bij artrose zijn:
- Stijfheid bij in beweging komen, vooral ’s morgens;
- Algehele stijfheid in een gewricht;
- Bewegingsbeperkingen in een gewricht;
- Pijn bij belasten, in rust neemt dit af;
- Een krakend geluid tijdens het bewegen (crepitatie);
- Gewricht is dikker door een ontstekingsreactie;
- Veranderde stand van een gewricht.
Behandeling bij artrose
Bij artrose is het erg belangrijk om op de juiste manier te blijven bewegen. Veel mensen hebben de neiging om minder te bewegen, maar dit verergert de klachten alleen maar! Wij helpen u om het leven met artrose aangenamer te maken. Het is in veel gevallen goed om op uw houding te letten, in combinatie met oefentherapie om uw gewrichten wat soepeler en uw spieren sterker te maken.
vanaf 2018 krijgt u 12 behandelingen fysiotherapie vergoed door basisverzekering bij slijtage van de heup en/of knie!
Vanaf 1 januari 2018 heeft u vanuit de basisverzekering ook recht op 12 behandelingen fysiotherapie bij artrose in de heup en / of knie.
Dit geldt helaas niet voor andere gewrichten.
Deze 12 behandelingen komen dus bovenop de aantal behandelingen die u al in uw aanvullende verzekering heeft zitten. Houdt er wel rekening mee dat deze 12 behandelingen (omdat ze uit de basisverzekering komen) wel voor rekening van uw eigen risico komen.