Fysiotherapie bij bekkenklachten
Veel bekkenklachten ontstaan doordat de spieren rond het bekken en de bekkenbodem onder-, of juist overactief zijn. Een goede spierspanning en besturing van alle spieren rond het bekken, inclusief de bekkenbodem zijn dus van groot belang. Bewustwording van aan- en ontspannen van de spieren van de bekkengordel en het juist leren aan- en ontspannen zijn, samen met advies over houding en bewegen, de belangrijkste elementen van de behandeling.
Bekkenpijn
Het bekken is de regio waar in ons lichaam de krachtenoverdracht plaatsvindt tussen romp en benen. Daar mag je dus iets stevigs verwachten. En dat is het in principe ook. Er bevinden zich zeer sterke gewrichtsbanden en alle grote spiersystemen hebben invloed op deze regio. Veel bekkenklachten ontstaan doordat de spieren rond het bekken en de bekkenbodem niet actief genoeg óf juist overactief zijn.
Tijdens de zwangerschap krijgen gewrichtsbanden en spieren in het bekkengebied veel te verduren. Daardoor kunnen pijnklachten ontstaan. Dit uit zich bijvoorbeeld in pijn rond de schaamstreek of laag in de rug bij lopen, lang zitten, staan of omdraaien in bed. Ook kan de stuit of staartbeentje klachten geven. En juist die spieren rond het bekken en in de lage rug zijn van groot belang voor de stabiliteit van het bekken en de onderrug. Daarbij is niet alleen de kracht van de spieren belangrijk, ook hun onderlinge samenwerking moet goed verlopen. Aangezien alle grote spiersystemen invloed hebben op de bekkenregio helpt een juiste manier van bewegen om de klachten te verminderen.
Bekkenbodemklachten
De bekkenbodem is een groep spieren die aan de onderkant het bekken afsluit. Zo ondersteunt de bekkenbodem de organen in het bekken: de baarmoeder, de blaas en de endeldarm. De openingen voor deze organen (de vagina, de plasbuis en het anale kanaal) worden mede afgesloten door het aanspannen van de bekkenbodem. Dit voorkomt ongewild urine- of ontlastingsverlies. Bij bekkenbodemklachten gaat hier iets mis. Dat leidt tot klachten als:
- Verhoogde aandrang of urge-klachten; heel vaak aandrang hebben om te plassen.
- Moeite hebben met het ophouden van plas of ontlasting.: de aandrang is zó sterk dat ophouden (bijna) niet mogelijk is;
- Ongewild urineverlies of stress-incontinentie: bij hoesten, springen, rennen, even kracht zetten, is er kans op verlies van urine;
- Pijn rond het staartbeen;
- Pijn bij vrijen.
Deze klachten kunnen ontstaan doordat de bekkenbodem te weinig acief of juist overactief is. Een goede spierspanning en besturing zijn dus ook hier van groot belang.
Behandeling
Een goede spierspanning en de juiste besturing van alle spieren rond het bekken, inclusief de bekkenbodem, is dus van groot belang. De belangrijkste elementen van de behandeling van bekkenklachten zijn:
- Bewustwording van het aanspannen enontspannen van de spieren van de bekkengordel;
- Leren om deze spieren op de juiste manier aan te spannen en te ontspannen;
- Advies over houding en bewegen.
Binnen onze praktijk behandelt Brigitte Meindersma bekkenklachten.